You are here

Geautomatiseerde kranen zijn altijd in bedrijf om voor energie te zorgen

Fortum, warmtekrachtkoppelingscentrale, Klaipeda, Litouwen

Fortum werd in 1998 opgericht en is een Fins energiebedrijf dat in Polen en Rusland krachtcentrales heeft. Naast het genereren van elektriciteit en warmte, leveren ze ook een aantal andere aan energie verwante diensten en producten. Met activiteiten die hydro-elektriciteit en afval-naar-energie omvatten, heeft het bedrijf speciale aandacht voor duurzaamheidsoplossingen.

Voldoen aan de vereisten van continue energieproductie

Klaipeda is de op twee na grootste stad in Litouwen en heeft een van de weinige ijsvrije havens in Noord-Europa waardoor het de sleutel is voor transport en handel in deze regio. De stad vroeg Fortum om een nieuwe energiecentrale te bouwen om afval te helpen beheren en energie te leveren. Een warmtekrachtkoppelingsfaciliteit zou CO2-neutrale biomassa gemengd met gemeentelijk en industrieel afval voor brandstof verwerken.

De fabriek had kranen nodig om het met vrachtwagens geleverde afval van de enorme opslagbunker naar de naastliggende verbrandingsoven te brengen. De kranen vormden de sleutel voor de fabrieksactiviteiten en moesten 24 uur per dag, zeven dagen per week in bedrijf zijn. Als ze voor een poosje stopten, zou de brandstof de boiler niet bereiken. Dit zou de turbines uitschakelen die de essentiële warmte en energie van de fabriek uitvoeren.

Geautomatiseerde kranen met externe controlecapaciteiten

Konecranes was vanaf de eerste planningsfases betrokken bij de constructie van de energiecentrale. Er werkten twee grijpkranen samen, wat genoeg was om het gehele gebied van de enorme afvalbunker te dekken. De besturingselementen van de kraan waren volautomatisch en uitgerust met externe controletechnologie.

Afval en emissies verminderen

De centrale werd in 2013 geopend door de presidenten van Litouwen en Finland en produceerde per jaar ongeveer 140 GWh aan elektriciteit voor het Litouwse stroomnet en 400 GWh aan warmte - 40 procent van de districtverwarming van Klaipeda. Door zoveel afval als brandstof te gebruiken, werd de vuilnisbelt aanzienlijk verkleind en daalde de CO2-uitstoot jaarlijks met 96.000 ton.

Klaudijus Zilinskas, bedrijfsmanager bij Fortum, is erg tevreden met de snelle en efficiënte klantenservice van Konecranes. Behalve voor geplande servicebeurten en preventief onderhoud hoeven monteurs van Konecranes met externe monitoring nauwelijks op locatie te zijn bij Fortum Klaipeda. De twee automatische grijpkranen van Konecranes hebben hun mogelijkheden bewezen om in de enorme afvalbunker met hun uitputtende, non-stop werkschema om te gaan.