You are here

Transport van de warmtewisselaar

Alstom Power Systems GmbH, Karlsruhe, Duitsland

Alstom Power Systems GmbH bouwt en verkoopt wereldwijd energiecentrales  en turbines. Alston Mannheim levert modernisatie van energiecentrales, energiecentrales met gas en gecombineerde cycli en ontwikkelings- en controlesystemen.

Alstom was nauw betrokken bij de bouw van de nieuwe Rheinhafen-stoomturbinecentrale 9 van EnBW in Karlsruhe. De nieuwe kolencentrale was onderdeel van een uiterst efficiënte en milievriendelijke energietoevoer. Bij deze centrale moest de warmtewisselaar voor een speciaal technisch onderzoek worden ontmanteld. 

De warmtewisselaar verplaatsen

De warmtewisselaar van 196 ton en meer dan 12,5 meter hoog en 4,2 meter breed moest veilig worden opgetild en verplaatst. Er moest een speciaal transportmechanisme worden gebouwd om de unit te verplaatsen. Dit vereiste een sterke kraan die snel en betrouwbaar kon manoeuvreren.

Een sterke hijsbalk bouwen

Konecranes voerde het transport van de warmtewisselaar binnen enkele dagen uit, met een kraan uit de turbinezaal. Om ervoor te zorgen dat de kraan de warmtewisselaar veilig op kon tillen, bouwde Konecranes een hijsbalk volgens de exacte afmetingen van de tank. De hijsbalk werd gemaakt van staal, woog ongeveer 10 ton en had twee hijsogen.

De warmtewisselaar plaatsen

De warmtewisselaar werd door de kraan, vrij zwevend, 36 meter hoog opgetild en langs de kraanbaan over ongeveer 100 meter getransporteerd voordat deze 90 graden werd gedraaid in de lucht en daarna plat op de zijkant werd geplaatst in de steun vlakbij de grond.

Voordelen voor de klant

Konecranes had maar drie en een halve week nodig vanaf de aanstelling, inclusief de planning en het speciale ontwerp van de dwarsbalk, tot de uitvoering van het transport. Het vloeiende transport van de warmtewisselaar duurde maar acht uur. 

"Gebaseerd op onze uitgebreide ervaring werd het al gauw duidelijk dat alleen Konecranes dit soort transport kan uitvoeren. Dit overtuigde ons vooral wat betreft de plannings- en implementatieprestaties. De kortstondige aard van het project en de snelle productie van de speciale hijsbalk vormde voor alle betrokkenen een uitdaging. Dit bewijst dat Konecranes elke opdracht snel, flexibel en zeer betrouwbaar kan voltooien, zelfs de moeilijkste", zegt Gary Schwarts, locatiemanager van de turbinezaal.